Đani Barbir: “Cilj za FNC Armagedon je prebiti sve u kategoriji i biti broj jedan”

Đani Barbir
PHOTO: Ivan Klekar / IKLEX

Nastavljamo sa našim serijalom intervjua s borcima koji sudjeluju na FNC Armagedon turniru u organizaciji ATT-a Zagreb. Drugi borac s kojim smo odradili intervju je jedan od najvećih potencijala srednje kategorije ovog dijela Europe, 22-godišnji Đani Barbir. Nastupiti će na Armagedonu u kategoriji do 84 kilograma koja broji mnogo interesantnih imena. Intervju se sastoji od dva dijela pitanja. Drugi dio su pitanja postavljena od strane pratioca na našoj Instagram stranici.

Poznato nam je kako si u svojoj 16. godini postao amaterski prvak Hrvatske MMA lige. Tada si bio član metkovskog Kickboxing Bandog tima, možeš li nam malo ispričati o MMA prvenstvu Hrvatske koje si osvojio i općenito stanje u tvom matičnom klubu?

Tako je, sa 16 godina sam osvojio seniorsko amatersko prvenstvo, u finalu sam se borio protiv iskusnog profesionalnog kickboksača Sucura Srdjana kojeg sam pobijedio u prvoj rundi tehničkim nokautom.

Tada sam bio član Metkovackog Bandoga kojeg je vodio Ivan Vladimir.”Nakon što si odradio 3 profesionalne borbe u MMA, odlučio si se prebaciti na boks te si postao viceprvak Hrvatske u poluteškoj kategoriji. Koji je razlog posredovao toj odluci i kako je “tekla” tvoja boksačka karijera?

Boks sam krenuo trenirati iz želje da popravim svoje stand up vještine te sam zbog nedostatka mečeva u MMA odlučio jednu cijelu godinu posvetiti se samo boksu kako bi skupio što više iskustva za profesionalne MMA borbe.

Sudjelovao si na obe dosadašnje priredbe nove reginalne MMA organizacije, FNC-a, a sada te čeka i nastup na FNC Armagedon-u. Nastupati ćeš u srednjoj kategoriji koja broji mnoga zanimljiva imena. Koje su tvoje želje i ciljevi što se tiće turnira?

Cilj za FNC Armagedon je prebiti sve u kategoriji i bit broj jedan.”

Poznato je kako je nagrada za osvajanje FNC Armagedon turnira, ugovor s KSW-om. Vidiš li se u skoroj budućnosti kao član njihovov rostera ili ti je fokus usmjeren na neku drugu organizaciju?

Trenutno je fokus na FNC-u, ali vjerujem da će se nakon Armagedona otvoriti mnoga vrata i što god se sljedeće ponudi biti ću spreman.

Dio priprema za svoju sljedeću borbu, Aleksandar Rakić, odrađuje u tvom klubu, ATT-u. Jesi li možda imao prilike trenirati, razgovarati sa njim i dobiti kakav savjet?

Nisam još uvijek imao priliku trenirati s njim, ali samim time što je u dvorani mogu vidjeti koliko je profesionalan i kakav pristup ima svakom treningu i iz toga već puno naučim.

ATT Zagreb posjeduje vrhunski roster iskusnih, a i mladih potencijalnih boraca. Možeš li izdvojiti nekog s kim si u najboljim odnosima ili s kim se najviše voliš “potući” na sparinzima?

Nemam nikog posebnog za izdvojiti, ali mogu reći da svi ozbiljno treniraju i da su svi na ozbiljnom levelu te da ćemo u narednih par godina napravit ozbiljne svjetske rezultate.

Za kraj nam reci imaš li idola ili uzora u svom ili nekom drugom sportu? Protiv kojeg borca bi se najviše htio boriti i pobijediti ga u svojoj karijeri?

Ne bi ih nazvao idolima i uzorima, ali svakako volim gledat i učiti od velikana poput Michaela Jordana, Michaela Phelpsa, Dražena Petrovića i sličnima. Borci s kojima bih se jednog dana volio naći u oktagonu su Israel Adesanya i Darren Till.

PITANJA PRATIOCA:

Krajnji cilj mi je biti najbolji borac koji je ikada kročio u ring/oktagon.

Smatra li da se radom može nadomjestiti manjak talenta i postići nivo npr. KSW-a?
“Vjerujem da se s pravilnim radom mogu doseći najveće visine bez obzira na talent, genetiku itd…

Koliko borbi planira ove godine?
“Do kraja 2020. planiram odraditi 3 borbe.”

Koji mu je krajnji cilj u karijeri?
Krajnji cilj mi je biti najbolji borac koji je ikada kročio u ring/oktagon.”

Ima li namjeru vratiti se boksu jer po onom što smo vidjeli ima jako puno za pokazati.
Volio bih se kad tad opet boriti u boksu i vjerujem da hoću, ali trenutno je MMA prioritet.”

Koji bi svjetski MMA tim volio posjetiti?
Ne razmišljam o drugim kampovima, znam da tu iz ATT-u Zagrebu mogu sve postići.

Koga vidi kao najkvalitetnijeg, a koga kao najnekvalitetnijeg borca u svojoj kategoriji?
Vidim ih sve jednako kvalitetne, ali će isto tako svi jednako završiti.

Bi li mu jednog dana bilo drago nastupiti u dvorani ‘Dom športova Ploče’?
“Apsolutno.”

Ispričaj nam svoje početke iz ‘Medare’.
Hahah Medara je mjesto gdje sam “počeo” i mjesto gdje se svaki dan spariralo/tuklo punim intezitetom bez zaštitne opreme.

Koga vidi kao najveću prijetnju na Armagedonu?
Sebe vidim kao najveću prijetnju.

Odakle uopće motivacija za prve korake u MMA-u?
“Motivacija za prve MMA korake mi je došla kada sam shvatio da mogu napraviti velike stvari.

Koliko vremena će ti trebat do UFC-a po tvojoj procjeni?
Vjerujem da ću bit spreman kroz 2-3 godine.

Kada si se krenuo baviti borilačkim sportovima?
Sa 7 godina sam krenuo s Karateom.

Kako podnosiš bol u toku meča?
Ne osjetim nista u meču zbog adrenalina.

Prije nego što je došao u ATT, koji segment borbe mu je bio najslabiji?
Svi su bili podjednaki i u svim sam od tad puno napredovao.”

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime