Marko Bojković: “Moja ambicija je da uradim nešto što nitko nije”

Marko Bojković
PHOTO: Ivan Klekar / IKLEX

Talentirani borac Ahilej dvorani kreće u napad na osvajanje jakog Armagedon turnira

Marko Bojković 18-godišnji je član borilačke akademije Ahilej, državni MMA prvak Srbije te višestruki prvak države u grapplingu. Natječe se u kategoriji do 70 kilograma, a uskoro ga očekuje nastup na vrlo konkurentnom Armagedonu u sklopu FNC organizacije. S Markom smo odradili kraći intervju pismenog formata, a uključili smo neka od vaših pitanja koje ste postavili putem naše Instagram stranice.

U vrijeme kada si osvojio državno prvenstvo Srbije u MMA-u, paralelno si trenirao kickbox u “Warrior Gymu” u Veterniku te MMA u Ahileju. Kakva je trenutna situacija, jesi li fokusiran samo na MMA sport?

“Tako je, trenirao sam u Veterniku tokom prve polovine prošle godine. Bio je to dosta težak period jer sam morao da putujem 4h, ali se isplatilo. Tamo me je odveo moj brat Jovan Nikolić, inače svetski i evropski šampion u kick boxu. Ja sam imao veliku želju da nastupim na državnom MMA prvenstvu, ali naš trener Zoran nije mogao da me prijavi na to takmičenje jer nije imao MMA klub, i zbog toga smo došli na ideju da odradim takmičenje za Ahilej i tako sam se i povezao sa mojim današnjim trenerom Ickom. Ali da, oduvek sam bio fokusiran samo na to da ću raditi MMA.”

15. veljače/februara ove godine trebao si odraditi svoj prvi profesionalni MMA meč. U pitanju je bila borba protiv Bugarina Martina Stoichkova u AFC organizaciji. Što možeš reći o tome?

“Nažalost do tog meča nije došlo. Martin je odličan borac, ali iskreno mislim da protiv mene nije imao neke šanse, tako da je sačuvao svoj score od 3-0 😀”

Osam puta si grappling prvak Srbije, a trenirao si i kickbox u Veterniku. Koja te vještina više privlači i zašto?

“Grappling je mogu reći moj bazični sport, počeo sam da ga treniram od svoje 12-e godine i jako mi dobro ide. Privlači mene svaka od tih veština podjednako, ali volim da gasim ljude. Svako ko ima barem jedan nokaut u karijeri mislim da razume o čemu pričam.”

Tvoj sljedeći izazov je Armagedon u sklopu FNC organizacije. Pobjednik turnira potpisuje za veliki KSW. Kako si došao do toga da budeš dio ovog turnira i što misliš o FNC organizaciji?

“Svakako je trebalo da nastupim na FNC-u koji je odložen zbog virusa. Moj glavni trener Icko je dobio obaveštenje o Armagedonu i odlučio da me prijavi za taj turnir. Ipak je velika stvar potpisati za KSW sa svega 18 godina, a moj trener i ja verujemo u to da sam spreman da se nosim sa takvom klasom boraca.”

Tvoja kategorija na Armagedonu (do 70 kilograma) je sastavljena od sjajnih boraca. Jesi li nekoga posebno proučavao i koji su tvoji ciljevi na tom turniru?

“Nisam proučavao nikoga od njih jer smo moj trener Icko i ja svu svoju pažnju usmerili na proučavanje i usavršavanje mene. Jer želimo da pokažemo mojim protivnicima u ringu sasvim novog Marka, kakvog do tog trenutka nisu videli. Cilj mi je da pokažem kojoj klasi boraca ja pripadam.”

Kakav je stav tvojih najbližih prema sportu kojim se baviš? Jesu li prihvatili tvoju karijeru borca ili im još uvijek nije svejedno?

“Cela moja porodica je maksimalno uz mene i bez njih bi moj put bio mnogo teži. Mnogo znači njihova podrška i bodrenje koje se čuje iz publike.”

Bivši član Bellatora, Vladimir Filipović, za tebe ima samo riječi hvale. Koliko si u kontaktu s njim, je li ti udijelio neki kvalitetan savjet?

“Moj stariji brat Vlada je osoba koja me je odvela na prvi trening. Trenutno smo daleko pa nismo u mogućnosti da treniramo zajedno, ali mi mnogo znače stvari koje me je naučio dok smo trenirali zajedno.”

PITANJA PRATITELJA:

Adesanya ili Costa?

“Costa.”

Poslije svega ovoga što se desilo s Ahilejom, kakvo je tvoje mišljenje o svemu tome? 

“Moje nije da mislim o tome, time se bavi moj trener Ivan Djordjević Icko, ali koliko sam upućen sklopljene su nove saradnje zbog kojih će celokupna struktura Ahileja biti nikada jača.”

Koliko puta tjedno radi hrvanje?

“Radim svakog dana sa mojim trenerom Ickom koji je u svoje vreme bio jedan od naših najboljih rvača i smatram sada najbolji trener za MMA, a ja ću pokazati u svojim sledećim borbama i zašto.”

Koje su njegove ambicije za budućnost?

“Moja ambicija je da uradim nešto što niko nije.”

Koliko godina trenira momak i koliko treninga dnevno/nedjeljno?

“6 godina treniram grappling, godinu dana kick box i nešto manje od godinu dana MMA. Imam od dva do tri treninga svakog dana.”

Koliko si visok?

“Oko 180 cm.”

Kako i kada si počeo trenirati MMA i jesi li trenirao koji borilački sport prije njega?

“MMA sam počeo da treniram prošle godine u avgustu kada sam se preselio u Beograd, a pre toga sam trenirao odvojeno grappling i kick box.”

Koliko puta tjedno trenira stand up, hrvanje i BJJ. Pozdrav.

“U principu se trudimo da svakog dana radimo na svakoj od tih borilačkih veština.”

Što se mora žrtvovati kao MMA borac da bi postao uspješan?

“Moraš da žrtvuješ SVE, i više od toga.”

Kako će proslaviti osvajanje turnira u svojoj kategoriji?

“Dobrim snom, da bih bio odmoran za sutrašnji trening, slaviću tek kada osvojim sve što želim.”

Misli li da može doći do UFC-a za manje od 7 godina? Pozz, sve najbolje mu želim.

“Smatram da imam sve što je potrebno da bi se to dogovorili za taj period, ako ne čak i ranije.”

Koliko mu je trebalo da nauči salto?

“Trebalo mi je svega 15 minuta.”

Koliko trenutno ima kg?

“82 kg.”

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime